Theepot met warmhouder: wat zijn de voordelen?

theepot met warmhouder

Op deze pagina kom je erachter wat de voordelen zijn van een theepot met warmhouder. Warmhouders worden doorgaans gebruikt voor theepotten van glas of porselein, maar ook bij gietijzeren of stenen theepotten.

Theepot met warmhouder kopen

Het is natuurlijk heel gezellig om een grote pot met thee te zetten als er vrienden of vriendinnen op bezoek komen of gewoon met je eigen gezin. Maar een theemomentje voor jou alleen is ook puur genieten! Een pot goede thee met een boek erbij of met je favoriete televisieserie. Je neemt er lekker alle tijd voor en dan is het wel zo handig dat je niet steeds opnieuw een kopje thee hoeft te zetten.

Wat zijn de voordelen van een theepot met warmhouder?

Als je thee op temperatuur blijft dan hoef je niet steeds opnieuw verse thee te zetten. Kies je voor de juiste warmhouder, dan kan de thee lang warm blijven en bovendien heeft het dan ook alle tijd om goed in te trekken. Je kunt kiezen voor verschillende soorten warmhouders. Zo is de theemuts weer helemaal terug van weggeweest! Maar een warmhoudplaatje, rechaud of theebeurs zijn ook uitstekende mogelijkheden waarmee je de theepot lang warm houdt. Hieronder gaan wij dieper in op de verschillende soorten thee warmhouders.

Theemuts

Wat is een theemuts en welk voordeel heeft deze warmtehouder ten opzichte van andere warmhouders? De naam zegt het al: Een theemuts is daadwerkelijk een muts, maar dan eentje die je over de theepot plaatst. Theemutsen bestaan uit dik, isolerend materiaal waardoor de theepot zijn warmte vasthoudt. Vroeger waren theemutsen gemeengoed en werden ze in bijna ieder huishouden gebruikt. Met de komst van het theezakje raakte de theemuts een beetje in de vergetelheid, maar sinds kort zijn ze weer helemaal terug van weggeweest. Want voordelen heeft een theemuts wel degelijk! De theepot blijft erg lang warm en zo kan de thee goed trekken. En je hoeft niet steeds op te staan om een nieuwe kop thee te zetten.

Theebeurs

De theebeurs lijkt op de theemuts, maar je trekt deze niet over de theepot heen, maar plaatst de theepot in de theebeurs. De bovenzijde kan je dan sluiten zodat de warmte in de theebeurs blijft. Deze mutsen beschikken over een handvat zodat je de theepot makkelijk kan verplaatsen.

Rechaud

De rechaud is een andere warmhouder waarmee je thee lang warm kan houden. Je plaatst de theepot bovenop de rechaud. Naast dat de warmhouder veel wordt gebruikt voor het warm houden van thee kan je hem ook gebruiken om koffie en zelfs eten warm te houden. Bijna altijd worden waxinelichtjes gebruikt als warmtebron om de thee warm te houden. Voor het opwarmen van thee zijn rechauds niet geschikt.

Warmhoudplaatje

Warmhoudplaatjes voor thee lijken op rechauds, maar maken doorgaans gebruik van elektriciteit als warmtebron. Ideaal voor het constant warm houden van thee of koffie. Ze worden ook wel ‘mok warmer’ of ‘cup warmer’ genoemd en zijn beschikbaar in allerlei uitvoeringen, zelfs met USB zodat je kan genieten van een warme pot thee waar je ook bent. Met een warmhoudplaat is het drinken van lauwe of koude thee verleden tijd!

Oftewel: Met een warmhouder drink jij je thee nooit meer te koud. Je kan in één keer een grote pot thee zetten en hoeft dus niet steeds op te staan om een nieuwe kop thee te zetten. Bovendien heeft een warmhouder als grote voordeel dat verse theeblaadjes lang kunnen trekken en de geuren en aroma’s kunnen afgeven aan het theewater.