Theepot met filter: tips om slim te kiezen

theepot met filter

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Naar het zetten van krachtige, losse thee? Een theepot met filter kopen heeft dan waarschijnlijk jouw voorkeur. Zo hoef je geen losse zeef aan te schaffen en je kan de theebladeren gewoon in de theepot laten trekken. Dit is de perfecte manier om losse thee te zetten. Is de thee eenmaal op de juiste sterkte? Dan haal je eenvoudigweg het theefilter eruit. De zeef is geheel op maat gemaakt en daardoor komen er geen kleine stukjes in je thee. Op deze pagina geven we je enkele handige tips waarmee je de beste theepot met filter kan kiezen.

Voordelen van een theepot met filter

De voordelen hebben we eigenlijk hiervoor al opgesomd. Een theepot met filter bevat een ingebouwde zeef die op maakt is gemaakt voor de theepot. Je kunt de losse thee laten trekken en daarna haal je de zeef eruit. Er blijven geen stukjes achter in je thee. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een theepot met theezeef die je er als accessoires bij koopt (daarover later op deze pagina meer informatie), maar handmatig thee zeven kost je wel extra tijd. Thee maken met een theepot met ingebouwde zeef is veel praktischer want je hoeft de stukjes theeblad er niet naderhand nog zelf uit te vissen.

Tips om de beste theepot met filter te kiezen

Ben je een echte theeleut? Dan maak je natuurlijk je thee klaar in een theepot en geeft de losse theeblaadjes de tijd zodat ze de aroma’s en smaken kunnen vrijgeven aan het water. Je hoeft ook niet telkens voor een enkele kop thee dezelfde handelingen uit te voeren. Als je een goede theepot met filter wilt kopen dan moet je wel met enkele dingen rekening houden zoals met het materiaal van de theepot. Zo is het met gietijzeren, porseleinen en metalen theepotten moeilijker om te zien wat de sterkte van de thee is en hoeveel thee er in de pot zit. Kies je voor een glazen theepot met filter, dan is de sterkte van de thee veel makkelijker af te lezen en kan je zien hoeveel thee er nog in de pot zit.

Glazen theepot met zeef

Kies je voor een glazen theepot met ingebouwde zeef? Dan raden we je aan hier een rechaud bij aan te schaffen. Daarmee houd je de thee warm. Want glas als materiaal houdt warmte minder goed vast. Voor de rechaud kan je een waxinelichtje gebruiken als warmtebron.

theepot filter

Tips voor theepotten met theefilter

Als je al een theepot in huis hebt maar deze niet beschikt over een ingebouwde filter, dan kan je er natuurlijk een losse filter bij kopen. Kies dan voor een papieren theefilter, een RVS theefilter maar je hebt ze ook van silicone of kies voor een ‘drijvend thee-ei’.

Let op de inhoud van het filter

Schaf je binnenkort een theepot met theefilter aan, dan is het verstandig om te letten op de inhoud van het filter. Hoeveel bladeren kan je hierin kwijt? Kunnen de bladeren zich makkelijk ontvouwen zodat ze de geur en aroma’s optimaal kunnen afgeven? Meestal is de grootte van het filter aangepast op de inhoud van de theepot zelf maar niet altijd. Let daar dus op.

Uitneembaar of vast?

Je hebt de keuze uit theepotten die beschikken over een vaste, ingebouwde filter of theepotten met filter die uitneembaar zijn. Dat laatste zou onze voorkeur hebben. Je kunt het residu na afloop gemakkelijker verwijderen en bovendien zijn deze theepotten eenvoudiger te reinigen.