Thee bewaren: welke theesoorten bewaar je best hoe?

15 augustus 2021 by Geen reacties

Thee is een drank die wordt bereid door bladeren, bloemen of wortels van planten te infuseren. Thee wordt gewoonlijk bereid met heet water en elke soort krijgt een bepaalde smaak naar gelang van de gebruikte bewerking, die al dan niet gefermenteerd, al dan niet geroosterd, kan zijn en waaraan aroma’s en/of kruiden kunnen zijn toegevoegd.

Als je geen kenner bent van deze drank, moet je weten dat er vier hoofdsoorten thee zijn, die worden onderverdeeld naargelang van de wijze waarop de kruiden worden geoogst en behandeld:

Witte thee

Het komt uit India en China en is de minst bewerkte onder de kruiden. Het wordt gemaakt van bloemknoppen, die worden geplukt voordat ze rijp en open zijn, en te drogen worden gelegd. De lichte kleur van het kruid wordt tijdens de infusie doorgegeven aan de drank. Om witte thee helemaal te leren kennen is deze site écht een aanrader!

Zwarte thee

Het is ook bekend als Engelse thee. Het bereidingsproces van het kruid is het langste van alle soorten, met inbegrip van het drogen, oxideren en verbranden van de bladeren. Kenmerkend voor deze drank is dat hij de enige gegiste soort is, waardoor hij een roodachtige kleur en een zoete geur krijgt.

Groene thee

Kenmerkend is dat de bladeren niet oxideren, waardoor de oorspronkelijke groenachtige kleur behouden blijft, vandaar de naam. Het heeft een karakteristieke kruidige geur en een unieke tint groen. Als je meer wil leren over groene thee kan je hier terecht!

Oolong thee

Dit type kruid levert een half gefermenteerde drank op omdat het proces wordt onderbroken voordat het zwarte thee wordt, en draagt daarom kenmerken van de groene en de zwarte soort. Op deze website kan je alles leren over oolongthee!

hoe thee bewaren

Hoe thee op te slaan

Om de versheid, het aroma en de smaak van jouw favoriete thee te behouden, is het ook van belang hoe je deze thuis bewaart. Of het nu gaat om losse theeblaadjes of zakjes, leer wat de beste bewaarplaatsen en -potjes zijn om jouw thee langer te bewaren.

Om de thee te bewaren zonder zijn voornaamste kenmerken, kwaliteit en smaak, te verliezen, moet hij met zorg worden bewaard. Ongeacht de soort thee is het voor het behoud van de smaak en het aroma van het kruid noodzakelijk dat de consument het product bewaart in een donkere en hermetisch afgesloten verpakking, zoals een blikje.

Transparante (om blootstelling aan licht te voorkomen) of houten verpakkingen moeten worden vermeden (de geur van het hout kan het aroma van het kruid beïnvloeden). Je moet ook geen verschillende soorten thee in dezelfde houder bewaren, zodat de aroma’s niet vermengen. Bovendien is het raadzaam de houdbaarheidsdatum in acht te nemen, ook al is het product goed bewaard.

thee opslag

De beste plaatsen om thee te bewaren

Thee thuis op de juiste manier bewaren houdt in dat een koele, droge, donkere plaats wordt gezocht, uit de buurt van elke bron van vocht en warmte, en van direct zonlicht. De beste plaatsen om thee te bewaren zijn ongetwijfeld de keukenkastjes, op voorwaarde dat ze niet in de buurt staan van apparaten, afzuigkappen of andere warmtebronnen.

Zelfs als je thee in een gesloten kastje bewaart, zet het dan nooit naast andere voedingsmiddelen of producten met een sterke geur, zoals specerijen of koffie. Bewaar thee niet in de koelkast, want dan wordt hij blootgesteld aan allerlei vochtigheid en geuren, waardoor niet alleen de samenstelling wordt aangetast, maar ook de houdbaarheid wordt verkort.

Vervaldatum

Het theeblad, zelfs wanneer het erg droog lijkt, bevat ongeveer 3% vocht en vluchtige oliën die van vitaal belang zijn voor de smaak, en deze oliën verdampen als de blaadjes niet goed worden bewaard. Thee is over het algemeen 1 jaar houdbaar.

Koop thee in kleine hoeveelheden

Zodra een pak thee is geopend, begint het zijn oorspronkelijke versheid te verliezen – als je dagelijks of heel vaak thee drinkt, zal dit geen probleem zijn, maar als je niet regelmatig thee drinkt, kunt je het beste enkele hoeveelheden tegelijk kopen.

Bewaar delicate thee altijd apart van sterkere theesoorten. Hoe goed jouw thee ook wordt bewaard, respecteer de houdbaarheidstermijn van de thee: hoewel een thee niet snel bederft als hij goed wordt bewaard, verliest hij in de tussentijd wel zijn geur en smaak.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.