Glazen theepot: waar moet je op letten?

glazen theepot

Wil je binnenkort een glazen theepot kopen? Je leest hier waar je dan op moet letten! De glazen theepot werd ooit gebruikt om met name kruidenthee mee te zetten. Maar deze potten zijn gewoon geschikt voor alle theesoorten. Het voordeel van glas is dat het gemakkelijk schoon te houden is, het geen geuren en smaken afgeeft en zeg nu zelf: Het is toch ook puur genieten geblazen als je ziet hoe de theebladeren langzamerhand de kleur en de aroma’s aan het water ziet afgeven? Met een glazen theepot is het dan ook eenvoudig om de sterkte af te lezen. Waar moet je op letten wanneer je een glazen theepot koopt? Dat lees je allemaal hieronder.

Een glazen theepot met rechaud kopen

Theepotten van glas passen vrijwel bij ieder theeservies. Let er wel op dat glas als materiaal warmte niet goed vasthoudt. Bij een glazen theepot raden we je dan ook aan er een rechaud bij aan te schaffen. In de rechaud plaats je een theelichtje en daarmee blijft de thee langer op temperatuur. Sommige glazen theepotten worden standaard geleverd in combinatie met een rechaud, maar lang niet altijd. Let daar dus op als je een glazen theepot aanschaft. In plaats van een rechaud kan je ook een theemuts over de theepot heen zetten.

Veilig glas

Op goedkopere glazen theepotten wordt meestal bezuinigd op het kwaliteitsglas. Om er zeker van te zijn dat de theepot hittebestendig is, kun je het beste kiezen voor een pot die is gemaakt van borosilicaatglas. Deze zijn hittebestendig en je hoeft dan niet bang te zijn dat het glas breekt.

Vaatwasserbestendig

Vrijwel alle glazen theepotten zijn geschikt om in een vaatwasmachine te worden afgewassen. Maar dit gaat niet voor alle theepotten op. Een aandachtspuntje dus!

theepot glas

Dubbelwandige theepot van glas

Je kunt kiezen voor een glazen theepot bestaande uit enkelvoud glas, maar heb je iets meer geld te besteden, dan zou je ook voor een dubbelwandige theepot kunnen kiezen. Een groot voordeel van deze potten is dat de thee langer heet blijft. Er blijft namelijk stilstaande (opgewarmde lucht) tussen de 2 wanden hangen. En de theepot wordt aan de buitenzijde minder snel heet. Je brandt met een dubbelwandige glazen theepot je handen minder snel.

Capaciteit

Koop niet de eerste de beste theepot, maar let ook op de capaciteit. Het zou zonde zijn als je geld uitgeeft aan een pot maar deze achteraf toch te klein of te groot blijkt te zijn. Theepotten zijn er al in een formaat van 0,35 liter tot theepotten met een inhoud van 1,5 liter.

Handvat

Bij een glazen theepot is het extra belangrijk om te letten op het handvat. Glas kan al snel heel heet worden en daarom moet het handvat ver genoeg van de pot af staan. Met een klein handvat kom je al snel in aanraking met het glas en is de kans op verbranding groter. Kies daarom het beste voor een theepot met een groot handvat.

De prijs

Vergelijk glazen theepotten met elkaar op basis van prijs. Je zult ontdekken dat webwinkels nogal vaak afwijkende prijzen hanteren en zo kan je al snel een paar euro besparen!

Met of zonder theefilter?

Ben jij ook al zo idolaat van verse thee gezet met theeblaadjes? Dan is voor jou als theeliefhebber een theepot mét filter de beste keuze! Let er dan wel op dat de filter groot genoeg is zodat de theebladeren voldoende ruimte krijgen om uit te kunnen zetten. En het oog wil ook wat natuurlijk. Een glazen theepot met grote filter is een prachtige verschijning op de tafel!