Gietijzeren theepot: de voor- en nadelen

gietijzeren theepot

Theepotten zijn te koop in diverse formaten, materialen en prijsklassen. Welke theepot bij jou past is iets persoonlijks. Sterke en robuuste theepotten zijn in ieder geval die van gietijzer. Ze worden ook wel ‘Japanse theepot’ genoemd of Tetsubin. Gietijzer heeft het vermogen om warmte zeer lang vast te houden. Tot wel anderhalf uur of langer! Ook heeft het als voordeel dat het materiaal de neiging heeft om smaken vast te houden zodat een volgende kopje thee een nog intensere smaak krijgt.

Theepot van gietijzer kopen: Voldoende keuze

Een theepot van gietijzer heeft een klassiek uiterlijk. Je kunt ze kopen in verschillende kleuren en diverse vormen. In een strak interieur staat een gietijzeren theepot prachtig. Ook is de pot prima te combineren met theeservies van glas.

Nadelen gietijzeren theepot

Voordat we de voordelen van theepotten die gemaakt zijn van gietijzer op een rijtje zetten, eerst even aandacht voor enkele nadelen. Want je gaat natuurlijk niet over één nacht ijs in je zoektocht naar de ideale theepot. Nadelen zijn onder andere het hogere gewicht, de neiging tot roestvorming en het is wat minder makkelijk te zien hoeveel thee er nog in de pot zit.

Het gewicht

Eigenlijk is het hogere gewicht van gietijzer als materiaal niet echt een groot nadeel. Maar je neemt een gietijzeren theepot wat minder snel mee op vakantie bijvoorbeeld. Ook moet je wat beter opletten bij het inschenken van de thee daar een gietijzeren theepot mét inhoud gewoon best zwaar is. Voor een beginner is een grote theepot van gietijzer lastiger te hanteren. Zelfs de kleinere theepotten met een inhoud van 0,50 liter wegen al snel tussen de 1,5 en 2 kilogram. Het hogere gewicht heeft wél als voordeel dat de potten zeer robuust zijn en tegen een stootje kunnen.

Roestvorming

Gietijzer heeft als materiaalsoort de neiging om te gaan roesten. Dit kan je voorkomen door na gebruik de theepot goed te laten drogen. Haal de deksel er vanaf. Het proces van drogen kan je versnellen door de theepot een paar minuutjes in de oven te zetten. Tegenwoordig zijn gietijzeren theepotten vaak van een beschermende, emaillen binnenlaag voorzien. Is dat het geval, dan kan het vocht niet in aanraking komen met het gietijzer. Emaille heeft wel de neiging om redelijk snel te beschadigen. Behandel de theepot dus voorzichtig. Inspecteer bij een emaillen binnenlaag regelmatig de binnenkant van de theepot op scheurtjes.

theepot gietijzer

De voordelen van gietijzeren theepotten

Theepotten die uit gietijzer zijn geproduceerd hebben veel voordelen. De voordelen wegen absoluut op tegen de paar nadelen die we hierboven al met jou deelden. De meeste mensen die een gietijzeren theepotje kopen die doen dat vanwege het feit dat gietijzer warmte zeer lang vasthoudt.

Warmtebehoud

De warmtebehoud van gietijzer is al eeuwenlang bekend. Zet je thee in een gietijzeren theepot, dan kan je zo na anderhalf tot twee uur nog steeds genieten van een heerlijke hete kop thee. Je kunt dus in één keer een grote pot thee zetten en hoeft niet telkens naar de keuken te lopen om een nieuw kopje thee te zetten. Wil je de thee nog langer warm houden? Schaf dan een theemuts, rechaud of warmhoudplaatje aan.

Aroma’s

Gietijzer heeft de neiging om smaken en aroma’s op te nemen. Dat betekent dat het altijd een verrassing is hoe je nieuwe kop thee smaakt! Zet je graag verschillende soorten thee en ben je een echte fijnproever, dan is een gietijzeren theepot kopen echt een goede keuze.

Vormgeving

Toch wel een voordeel vinden wij, de vormgeving van theepotten van gietijzer. Sommige exemplaren zijn een lust voor het oog doordat ze met driedimensionale elementen versierd zijn en bijzondere patronen.

Sterkte

Ondanks dat er kans is op roestvorming indien je het materiaal na gebruik niet goed laat drogen, staat gietijzer erom bekend dat het als materiaalsoort betrouwbaarder is dan theepotten geproduceerd uit keramiek, porselein en glas. Spring je voorzichtig om met deze theepot, dan kan het zomaar eens een leven lang meegaan.

Geschikt voor vrijwel alle warmtebronnen

In tegenstelling tot glas, keramiek en porselein, kan je een gietijzeren theepot plaatsen op vrijwel alle warmtebronnen. Natuurlijk kan je er voor kiezen om eerst water te koken met een waterkoker. Maar je kan gietijzeren theepotjes ook prima op een gasbrander plaatsen of op een elektrische kooktoestel. Let op: Dit is niet bij alle theepotmodellen het geval.